Thuisbevalling

Het is belangrijk dat je samen die plek om te bevallen kiest waar jullie je prettig en zeker voelen (indien dat mogelijk is). Je mag wel, maar je hoeft niet van te voren een keuze te maken. Zelfs tijdens de weeën kun je nog van gedachten veranderen.

VeroniekVerloskundigeLaViePraktijk

Thuisbevalling

Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent.
Wil je graag thuis bevallen (en is dit medisch verantwoord) dan begeleid een van ons de gehele bevalling.
Vlak voordat de baby geboren wordt zullen we bevallingsassistentie regelen (een kraamverzorgster van het kraambureau waar je je hebt aangemeld).

 
De thuisbevalling is even veilig als een ziekenhuisbevalling (wetenschappelijk bewezen).

Voordelen

- Je hebt minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling
- De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën. Minder kans op infecties.
- Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen.
- Je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.
- Je hebt de regie grotendeels zelf in handen.
- De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs, en ze ruimt alles op
- Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.
-  Pijnstillingsmethoden zonder medicatie  als massages, warmte (bad/douche), steriel waterinjecties, acupunctuur, acupressuur, geboorteTens en ontspanningstechnieken kun je gewoon ook thuis toepassen. 
- Thuis kun je in bad bevallen

Thuisbevalling

Thuisbevalling

Nadelen thuisbevalling

- Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis.
- Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling bijna de helft van de bevallende vrouwen, alsnog naar het ziekenhuis wordt verwezen.
- Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen spoed, en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis, net als bij een poliklinische bevalling. Als er wel spoed is, of je kunt niet met eigen vervoer, dan ga je met de ambulance. Dat regelt de verloskundige.
- Echte spoed komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.
-
Wil je medische pijnbestrijding  als een ruggenprik, een injectie met pethidine of een pompje met remifentanil, dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis

Ervaringen

Monique (36): Het leek me vreselijk om tijdens de bevalling naar het ziekenhuis te moeten. Je weet niet wie je aan je bed krijgt, je kunt niet doen wat je wilt… nee, ik ben erg blij dat ik gewoon thuis kon bevallen. De verloskundige kwam toen ik 5 centimeter ontsluiting had. Ze zette alles rustig klaar. Ik vond het heel vertrouwd en heel intiem en voel het als een voorrecht dat mijn zoon thuis geboren is. Volgende keer hoop ik dat het weer zo gaat! 

Brigitte (35): Ik ben 2 keer thuis bevallen en 1 keer in het ziekenhuis. Wát een verschil zeg. Ik weet dat het voor iedereen anders is, maar mijn ziekenhuisbevalling vond ik behoorlijk traumatisch. Ik denk dat dat vooral kwam omdat ik niet gehoord werd en de regie volledig uit handen moest geven. Maar een thuisbevalling is ook niet heilig want de eerste keer had ik een verloskundige waar ik geen klik mee had. Maar de 3e keer was fantastisch. De verloskundige luisterde en steunde me én toen de klus geklaard was, heb ik zeker een uur met mijn dochter op bed gelegen. Precies zoals ik dat wilde. Wauw, zo kon het dus ook.

Mirjam (40): Na een bevalling van 12 uur werd mijn zoon in 3 persweeën geboren. Wat was ik blij dat ik thuis was bevallen! Het was allemaal goed gegaan. Helaas bleef mijn placenta vastzitten en moesten we alsnog hals-over-kop naar het ziekenhuis om deze operatief te laten verwijderen. Wat was dat een domper zeg. Een eventueel volgende keer wil ik poliklinisch bevallen, stel je voor dat dit weer gebeurt….

Thuis Bevallen