Poliklinische bevalling
Een poliklinische ziekenhuisbevalling is een bevalling in het ziekenhuis begeleid door je eigen verloskundige. Er is een verpleegkundige van het ziekenhuis bij om ons te assisteren.
Je kunt er voor kiezen om poliklinisch te gaan bevallen. Soms heb je geen keus omdat je een medische indicatie hebt om poliklinisch te bevallen.
Voordelen
- Als je poliklinisch bevalt, is medische pijnstilling meestal snel geregeld.
- Als je poliklinisch bevalt en er ontstaan toch complicaties dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis.
- De eerste uren van de bevalling kun je thuis doorbrengen. Je kunt bijvoorbeeld bij 5 cm ontsluiting naar het ziekenhuis maar ook pas bij 8 of 9 cm. Dit wordt altijd in overleg met jou, je partner en de verloskundige besloten.
- Na de bevalling ga je meestal snel naar huis. Daar word je verder begeleid door de kraamverzorgster en de verloskundige.
Nadelen
- Je moet tijdens de weeën naar het ziekenhuis rijden
- De sfeer in het ziekenhuis is meestal niet huiselijk
- Je bent beperkt tot 1 kamer
- Er zitten kosten aan die niet door alle zorgverzekeraars worden vergoed. Vraag dit even na bij je verzekeraar.
- In het Zuyderland ziekenhuis kan je eigen verloskundige de bevalling niet doen indien je medische pijnbestrijding wenst. De verloskundige of een arts uit het ziekenhuis, begeleidt je dan verder
- Je kunt wel in bad, maar NIET in bad bevallen
Ervaringen
Sendra (28): Mijn man wilde heel graag dat ik van poliklinisch van onze zoon zou bevallen. Het leek hem niets om hals-over-kop naar het ziekenhuis te moeten als het uiteindelijk thuis toch niet bleek te gaan. Ik moet eerlijk zeggen dat het mij niet zoveel uitmaakte. We hebben de verloskundige gebeld toen mijn vliezen braken. Het was erg prettig dat zij toch mijn bevalling deed. Na een paar uur mochten we naar huis. Gelukkig waren er geen complicaties.
Nathalie (30): Oh, wat wilde ik graag thuis bevallen. Maar na 12 uur intensieve weeën kon ik niet meer. Mijn verloskundige adviseerde me om naar het ziekenhuis te gaan om poliklinisch te bevallen. Ik was erg blij dat zij heft in handen nam. Eenmaal in het ziekenhuis trok ik de pijn absoluut niet meer en wilde een ruggenprik. Omdat ik al zo lang bezig was en compleet uitgeput, kreeg ik deze gelukkig. Toen ging het heel snel. Ik heb er emotioneel veel last van gehad omdat het voelde als falen van mijn lijf. Toch denk ik dat ik het kan. De volgende keer wil ik het wel weer thuis proberen!
Mirjam (40): Na een bevalling van 12 uur werd mijn zoon in 3 persweeën geboren. Wat was ik blij dat ik thuis was bevallen! Het was allemaal goed gegaan. Helaas bleef mijn placenta vastzitten en moesten we alsnog hals-over-kop naar het ziekenhuis om deze operatief te laten verwijderen. Wat was dat een domper zeg. Een eventueel volgende keer wil ik poliklinisch bevallen, stel je voor dat dit weer gebeurt...