Klinische ziekenhuisbevalling

Je bevalt in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog  als hier een medische reden voor is. Dat betekent dat alle medische hulp en begeleiding van de juiste mensen voorhanden is. 

De regie van je bevalling ligt in het ziekenhuis veel minder in jouw handen.  Wel kan een geboorteplan je helpen bij het kenbaar maken van je wensen.

Klinischebevalling.jpg

Voordelen

 - Een medische indicatie betekent dat jouw conditie van die van je baby goed in de gaten gehouden wordt. De  verloskundige in het ziekenhuis en de gynaecoloog streven ernaar je de beste zorg te geven en proberen problemen te voorkomen. 
- In ziekenhuizen leveren ze steeds meer patiëntgerichte zorg. Bespreek je wensen aan de hand van een geboorteplan
- Je eigen verloskundige mag de  bevalling niet begeleiden maar mag wel aanwezig zijn bij de geboorte. Als je dit wenst bespreek dit dan met ons. In onze praktijk is het mogelijk degene die dienst heeft naar het ziekenhuis te laten komen.

Nadelen

- Minder inspraak over eigen bevalling.
- Een medische indicatie betekent dat de conditie van je baby goed in de gaten gehouden wordt (bijvoorbeeld door apparatuur). Dat betekent dat je vaak minder bewegingsvrijheid hebt. Wil je bijvoorbeeld douchen: dat kan  alleen in overleg. Je ligt vaak op bed aan het CTG.
- De sfeer in het ziekenhuis is vaak niet huiselijk. 
- Wanneer de dienst wisselt krijg je een totaal nieuw team aan je bed.
- Je moet zelf naar het ziekenhuis gaan als de bevalling begint. Je verloskundige komt niet eerst thuis bij je kijken.
- Je ligt vanaf het begin vanaf het begin van de bevalling al in het ziekenhuis, je bent niet eerst nog uren thuis
- Degene die je bevallng begeleid kent jou niet en jij kent hem/haar niet
- Doordat je aan het CTG moet kun je niet (of niet lang) in de douche of bad
- Vaker medische handelingen dan een bevalling begeleid door je eigen verloskundige

Ervaringen

Emma (26): Bij mijn eerste bevalling had ik een totaalruptuur. Gelukkig heb ik daar geen klachten aan overgehouden, maar ik ben ontzettend bang voor nog een vaginale bevalling. Na veel gesprekken met de verloskundige en de het afwegen van de voor-en nadelen, wilde ik het uiteindelijk toch proberen. Mijn dochter bleek in stuit te liggen en wilde na een mislukte versie niet draaien, dus heb ik uiteindelijk toch gekozen voor een geplande keizersnede in het ziekenhuis. Achteraf ben ik daar toch wel heel erg blij om.

Brigitte (35): Ik ben 2 keer thuis bevallen en 1 keer in het ziekenhuis. Wát een verschil zeg. Ik weet dat het voor iedereen anders is, maar mijn ziekenhuisbevalling vond ik behoorlijk traumatisch. Ik denk dat dat vooral kwam omdat ik niet gehoord werd en de regie volledig uit handen moest geven. Maar een thuisbevalling is ook niet heilig want de eerste keer had ik een verloskundige waar ik geen klik mee had. Maar de 3e keer was fantastisch. De verloskundige luisterde en steunde me én toen de klus geklaard was, heb ik zeker een uur met mijn dochter op bed gelegen. Precies zoals ik dat wilde. Wauw, zo kon het dus ook.